Er du også glemsom?

Måske er det migrænen, som gør nogle af os lidt ekstra glemsomme. Måske er det alderen?

Men vist er det, at man jo KAN komme til at glemme nogle triptandage i migrænedagbogen. Måske især, hvis man er lidt bekymret ved en potentiel udsigt til medicinsanering inden lægen vil tilbyde forebyggende behandling. For der står jo stadig i Referenceprogrammet (som mange læger stadig holder fast i) at det man skal medicinsanere, hvis migrænikeren har taget triptaner mere end 9 dage om måneden i de sidste 3 måneder.

Det er måske lidt pinligt. Ny dansk forskning har vist, at migrænikere, der har indløst en eller flere recepter på triptaner, faktisk har lidt mindre risiko for at blive demente end migrænikere, som ikke har taget triptaner, og også mindre risiko end den generelle befolkning. Så måske der er glemsomme migrænikere, som ikke får noteret triptandag nr. 10 og flere følgende, indtil det bliver næste måned. De sparer 2 måneders medicinsanering, som kan være pinefuld, og kan de komme i gang med den forebyggende behandling 2 måneder tidligere.

Og så er der jo også fin dansk forskning, som har vist, at de forebyggende midler har samme virkning med og uden forudgående medicinsanering.

Citat fra det danske studie: … withdrawal and preventive medication from the start of withdrawal is recommended for treatment of medication overuse headache.

Så måske er der nogle glemsomme migrænikere, som har fundet en genvej til hurtigere forebyggende behandling?

Jeg skal ikke dømme nogen. Og jeg skal ikke afgøre, om det er acceptabelt på den måde at komme lidt frem i køen til den forebyggende medicin.

Patienter siger ikke hele sandheden

Men hvis du glemmer nogle triptandage i hovedpinekalenderen er du ikke alene. Et amerikansk survey med 4.781 patienter viste, at 81% af dem var bevidste om at de havde været uærlige overfor deres læge. Det skyldtes bl.a., at de var uenige med lægen (31 til 46% af patienterne), eller at de havde taget receptpligtig medicin i mængder, som ikke var foreskrevet (18 til 23%). 64 til 82% af patienterne var uærlige, fordi de ikke ønskede at blive skældt ud.

Men der er stadig læger, som holder fast i et krav om medicinsanering INDEN den forebyggende behandling.

Men jeg forstår godt, at det er fristende at glemme et par triptandage eller mere i migrænedagbogen, hvis man fornemmer, at lægen har hang til medicinsanering inden den forebyggende behandling. Det sparer tid, ubehandlede migrænedage, og er faktisk anbefalet på side 41 .

Citat fra Referenceprogrammet: Et endnu ikke publiceret dansk studie har imidlertid vist, at start på profylakse samtidig med medicinsanering giver et bedre resultat end start på forebyggende medicin 2 måneder efter sanering.)

Studiet blev publiceret i 2020. Print det evt. ud (10 sider) og giv det til lægen.

Der er desværre stadig læger, som holder fast i et krav om medicinsanering INDEN den forebyggende behandling.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial