Migræne med svimmelhed (Vestibulær migræne)

Omkring 1% af den voksne befolkning lider af svimmelhedsmigræne. Det svarer i runde tal til at hver 10’ende migræniker er svimmel. Det er især kvinder, som rammes, og der er flere forskellige undertyper af svimmelhedsmigrænen.

Svimmelhedsmigræne (Vestibulær migræne)

Den typiske svimmelhedsmigræne kan være ensidig eller dobbeltsidig. I 2017 kom der en formel diagnose (se længere nede).

En rapport fra 2022 fra en undersøgelse med 103 personer med dobbeltsidig svimmelhedsmigræne giver en del ny viden om denne type svimmelheds-migræne. Svimmelheden skyldes, at der er problemer i ørets buegange eller i hørenerven, eller begge dele. Det giver problemer med balancen, f.eks. når man går. Sidder man ned, er der ingen symptomer.

Svimmelheden hænger (nok) sammen med, at synet ændres, så man oplever at verden flytter sig, når man bevæger hovedet (det kaldes oscillopsia på lægesprog). Dårlig belysning og ujævnt underlag gør det også vanskeligt af holde balancen.

8 ud af 10, som har svimmelhedsmigræne, har synsforstyrrelser, og det er især synsforstyrrelserne, som generer patienterne.

Hver anden patient i et forsøg med svimmelhedsmigræne kunne ikke finde en årsag til sygdommen. Hver tredje havde taget medicin, som er kendt for at kunne udløse svimmelhed. Det var f.eks. visse antibiotika, nogle kemoterapeutiske midler, aspirin, alkohol, vitamin-B12 mangel, eller en kombination af NSAID og penicillin. Lavt stofskifte kan også give svimmelhed.

Den dobbeltsidige svimmelhedsmigræne gør, at mange ikke kan opretholde et arbejde.

Køresyge-migræne

Køresyge-migræne (Mal de Débarquement Syndrome) opleves oftest efter en rejse, typisk med skib, men kan også være med fly, tog eller bil. Når rejsen slutter, fortsætter oplevelsen af at jorden gynger. Det kan fortsætte i op til 48 timer, og er selvfølgelig meget forstyrrende. Men symptomerne (at jorden gynger) kan også opstå uden forudgående transport.

Der er vistnok ikke en forklaring på, hvorfor svimmelhed giver migrænesmerter.

Behandling

Eventuelle problemer med hørenerven testes med en calorific test. Den består i, at lægen hælder køligt og lunt vand i øret, og ser, hvilken vej øjnene bevæger sig.

Der er ikke mange gode bud på behandling af svimmelheds-migræne. Men det er værd at forsøge med en eller flere triptaner, da erfaringer viser, at de kan mildne migrænen OG svimmelheden. CGRP antistoffer gav i et lille forsøg (foreløbig rapport) følgende virkning (citat): ”CGRP medications are an option for the treatment of vestibular migraine, …”

Forklaringen på hvilke mediciner der virker og hvorfor, kender vi vist ikke endnu.

Men migrænesmerterne ser ud til at mildnes med alderen. Svimmelheden fortsætter derimod uændret. 2 ud af 3 oplever aura (synsforstyrrelser) i forbindelse med deres anfald af svimmelhedsmigræne.

Definition på svimmelhedsmigræne (Vestibulær migraine) for voksne er godkendt af International Headache Society (speciallægernes verdensomspændende faglige organisation).

Husk:

 • Triptaner synes at kunne mildne anfaldene af svimmelhedsmigræne, men kan næppe helt få bugt med anfaldet.
 • Hovedpinerne i anfaldene bliver mindre med alderen.
 • Svimmelheden kommer fra buegangene i ørerne og/eller i hørenerven.

3 Replies to “Migræne med svimmelhed (Vestibulær migræne)”

 1. Da jeg i 1990 og 3 år frem behandlede ca 50 migræne patienter om ugen var der rigtig mange med smerter omkring øjnene, og når jeg gav zoneterapi og akupressur kunne jeg konstaterer, at det var blære-medianen, der var påvirket, og især når akupunktur punkt 61
  var ømt, da det fortæller, at der er væsketryk i knoglen bag øret og bag øjnene. Jeg kunne få væsketrykket væk på 20-30 sekunder ved at trykke på akupunktur punktet på lilletåen.
  Årsagen var tit rengøring uden brug af handsker, cola, juice, stærk lakrids og andre gange kunne det være en blærebetændelse eller en rest af samme.
  Læs min hjemmeside:sund-viden.dk eksempel 11

 2. Fra 1990 og ca 3 år frem behandlede jeg ca 50 migræne patienter om ugen, hvor mange havde både 2 og 3 former for migræne oven i hinanden, og flere havde også den i kalder Vestibulær migræne ensidig eller dobbeltsidig med svimmelhed, synsforstyrrelser sart over for støj og blæst, og nogle med opkastninger, og når jeg gav zoneterapi og akupressur kunne jeg konstaterer, at det var galdeblære-medianen, der var blokeret eller forstyrret, men jeg fik dem alle i orden efter 1-3 behandlinger. bl.a. en kvinde på 70 år, der havde haft migræne i 53 år og sengliggende 2-3 dage om ugen, hvor lægen kom og gav hende indsprøjtninger.
  Galdeblære-medianen har forbindelse med det indre øre og balancecentret og har en stor vandring i hovedet, hvor den starter i tindingen i den lille fordybning på højde med øjet, og den ender nede ved den 2. yderste tå, og flere gange var den blokeret, når patienten drejede indad på en eller begge fødder, så når jeg rettede fodstillingen op forsvandt migrænen.
  Man kan læse mere på min hjemmeside:sund-viden.dk læs eksempel 42

  1. Hej Steen

   Tak for dine kommentarer.

   Placebo er en vidunderlig ‘medicin’. Og migrænikere ser ud til at være virkeligt gode til at få en placebovirkning (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4005597/). Vi ser også en stor placebovirkning i de nye mediciner . Se f.eks. https://migrainepal.com/cgrp-antibodies-migraine/ hvor de gule søjler er placebo og de blå er virkningen af en dosis medicin.

   Forklaringen er, siger forskningen, at migrænikere har meget store forventninger (forhåbninger?) til enhver behandling, som kan lindre migrænen.

   Jeg har ikke set nogen placebokontrollerede forsøg, som viser, at meridianer er involveret i migræneanfald. Men ja, selv et billede af en smilende læge får bedre virkning af behandlingen end et billede af en sur læge (se MigræneNyt november 2022 side 19) eller https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35166163/.

   Så indtil andet er bevist med kontrolgruppe og placebo, anser jeg en peptalk om meridianer og deres virkning i kroppen som glimrende placebo.

   Og placebo er fin – stort set ingen bivirkninger, ofte gratis, og kan fås mange steder (under forskellige labels).

Lukket for kommentarer.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial