Treo indeholder citronsyre, som kan give migræneanfald

Treo er håndkøbsmedicin. Treo er smart, der er Treo for enhver smag – brusetabletter med hindbærsmag eller citrus, foruden uden særlig smag. Og Treo anbefales af migrænelægerne to steder i Kapitel 3 om migræne med og uden aura i behandlingsvejledningen.

Treo er ikke specielt dyr – omkring 2 kr. per brusetablet.

Det lyder da super fantastisk, ikke?

Smart – men Treo tæller som en triptan

Treo er acetylsalicylsyre + coffein. Det betyder, at en dosis Treo er en kombinationsmedicin og derfor tæller ligesom en triptan i medicinregnskabet, når lægen vil checke, om du har et medicinoverforbrug (se side 24 i Referenceprogrammet).

Smart – men indeholder citronsyre (E330)

Ud over acetylsalicylsyre, coffein og den smarte smag af bær (eller ingen bær), er der også citronsyre (E330) i alle udgaver af Treo. Det er der faktisk i mange brusetabletter. En del migrænikere har erfaring for, at mad med citronsyre giver migræneanfald. Der er mange advarsler på internettet om at citronsyre giver migræne, men ingen (?) med link til en kontrolleret test, som har vist, at det kemiske stof citronsyre udløser migræne – derfor ingen link her.

Jamen – så kan man måske erstatte Treo med en acetylsalicylsyre-tablet eller Ibuprofen og en kop kaffe? Det skulle nok give den samme virkning som en Treo. Og så tæller håndkøbsmedicinen i gruppen med smertestillende medicin, og  der er  plads til 15 dage om måneden med håndkøbsmedicin.

Treo

Vælger man at få koffeinen som en kop kaffe, er det vigtigt, at kaffen IKKE er instant kaffe (pulverkaffe). Den slags kaffe er nemlig rig på tyramin, som er en migrænetrigger. Så lav kaffen på den gammeldags maner med kaffe lavet af kaffebønner. Og vælg mellemristet eller evt. mørkristet, men ikke lys ristet. Den lyst ristede er ristet ved temperaturer, som ikke fjerner tyraminen, som blev dannet inden kaffen blev ristet.  Læs mere her.

Jo, der er plads til lidt hittepåsomhed i lægernes behandlingsvejledning.

Lægerne anbefaler ikke at skifte Treo ud med kaffe + en smertestillende tablet. Det ville da ellers være nærliggende, og kunne gøre livet lettere for en del migrænikere. Så vi kan spekulere over, hvad det så er, som gør Treo så meget bedre end en acetylsalicylsyre-tablet + en kop kaffe. Brusetabletter virker hurtigere. – det er et godt argument. Men hvis man har erfaring for at citronsyre (E330) kan give migræne – så er Treo ikke den bedste medicin.

Men – lad os lige tænke lidt videre.

Markedet for citronsyre er enormt

Citronsyre (E330) er et stort marked. I størrelsessordenen 3 til 4 milliarder US dollar om året. Langt det meste bruges i læskedrikke og andre fødevarer. Med sådan et marked vil det være rigtigt usmart, hvis nogen fik færten af, at citronsyre kan give migræneanfald. Derfor (?) er der ingen offentligt tilgængelige informationer om citronsyres virkning som migæne-trigger.

Og det kan også tænkes, at der er blevet lagt mildt pres på nogle migrænelæger, siden de nævner Treo med handelsnavnet. Det er ellers god tone i behandlingsvejledninger at omtale medicin med de kemiske navne. Acetylsalicylsyre nævnes 5 gange i behandlingsvejledningen i dette tilfælde.

Men vi (migrænepatienterne) får nok aldrig opklaret, hvorfor Treo har fået denne helt specielle særbehandling i behandlingsvejledningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial