Kend dine MOH-risiko-faktorer

Er du (lidt) bekymret for at udvikle medicinoverforbrugshovedpine (MOH)? Det tror jeg du er, siden du læser med her.

Derfor kommer her en oversigt over de vigtigste risikofaktorer – dvs. noget som du, mere eller mindre, selv kan gøre noget ved, så du kan nedsætte risikoen for at havne i MOH-fælden.

Faktorer vi ikke kan ændre

Den vigtigste risikofaktor er – ikke uventet – at have mange migrænedage. Mange migrænedage giver selvfølgelig et større medicinforbrug. Og et stort medicinforbrug (triptaner og/eller smertestillende medicin) er vejen til MOH.

Mange migrænedage øger specielt risikoen for at få MOH for kvinder. Grafen viser hvor mange gange risikoen øges for at få MOH, sammenlignet med den risiko der er, hvis man har mindre end 4 migrænedage per måned. Tal fra T. J. Schwedt, A. Alam et al. 2018. Factors associated with acute medication overuse in people with migraine: results from the 2017 migraine in America symptoms and treatment (MAST) study. The Journal of Headache and Pain 19:38

En anden vigtig faktor, som vi ikke kan gøre noget ved, er vores køn. Mænd synes at have en større tendens til at udvikle MOH end kvinder.

Alder kan vi heller ikke kan gøre noget ved. Hvert leveår øger risikoen for MOH, uanset hvor meget vi gør for at reducere risikoen ved at ændre på andre faktorer.

Allodynia (alle berøringer føles ubehagelige) hos mænd øger risikoen for at få MOH en smule. Men dette er ikke tilfældet for kvinder.

Intensiteten af migrænesmerterne (dvs. hvor ondt hovedpinen gør) øgede ikke risikoen for at få MOH, selvom man havde flere migrænedage om måneden.

Faktorer vi kan ændre

Et højt (højere) BMI øger risikoen for at få MOH for mænd. Det kan der arbejdes på at få ændret. Jo, det kan være svært med mange migrænedage. Men hvert kilo tæller her.

Er du ryger? Tobaksrygning øger risikoen for at få MOH. Og rygning er (siger en ikke-ryger) noget, du selv kan tage hånd om.

Er du mand? Og gift? Et ægteskab øger faktisk risikoen for mænd for at få MOH en smule. Dette er ikke tilfældet for kvinder. For dem har det ingen betydning for risikoen for at få MOH, om de er gift eller ej.

Beskyttende faktorer

En lang uddannelse (4 år eller mere på universitet eller tilsvarende) nedsætter risikoen for at få MOH.

Hvor kommer resultaterne fra?

Data er fra et stort amerikansk projekt (MAST = Migraine in America Symptoms and Treatment), hvor mere end 13.000 migrænikere har fortalt om deres migræne. 15% af dem opfyldte kriterierne for at være i risikogruppen for at udvikle MOH, som angivet i ICHD-3. Her er definitionen for at være i risikogruppen 15 eller flere migrænedage per måned, sammen med mere end 10 dage med triptaner eller 15 dage med smertestillende medicin, f.eks. håndkøbs) i en periode på mere end 3 måneder.

Læs den oprindelige artikel, som er grundlaget for denne blog-post her.

Annes kommentarer

En lang uddannelse beskytter mod MOH. Det virker unfair. Vi ved ikke, hvorfor det er sådan.

Men viden om migræne gør måske migrænen mindre truende. En pointe, som alle migrænikere bør huske (uanset uddannelsesniveauet), er, at opioider (f.eks. kodein) hurtigt fører til MOH, og at håndkøbsmedicin generelt synes at udløse MOH hurtigere end triptaner (læs mere her). Husk også, at risikoen for MOH øges, hvis man kombinerer triptaner og håndkøbsmedicin. Det er fristende lige at tage en Treo (f. eks.) sammen med en triptan, fordi Treo virker hurtigere end triptanen. Men bliver det en vane, øges risikoen for MOH.

Læs også om MOH på dansk i afsnit 6 i Referenceprogram Diagnostik og behandling af hovedpinesygdomme og ansigtssmerter

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial