Gepanterne kommer

Der kommer både injektioner og tabletter med CGRP-virkning

Mens vi venter på CGRP-injektionerne (som kaldes umabs, det fælles navn for humane antibodies) mod migræne som forebyggende medicin, er der aktivitet på en anden front i udviklingen af migrænemedicin. Umabs er store molekyler. Nu kommer der opmuntrende resultater fra fase 3-afprøvninger af 2 forskellige gepant’er, som er små molekyler, som kan tages som piller, og som også hæmmer virkningen af CGRP.

Se f.eks. Dr Silbersteins måske lidt optimistisk omtale af urbrogepant og rimegepant.

ubrogepant

Ubrogepant

rimegepant1

Rimegepant

De første kortfattede meddelelser om resultaterne fra fase 3-afprøvningerne synes at vise, at både ubrogepant og rimegepant giver lindring, som er bedre end placebo.

21.2% af patienterne, som fik rimegepant (N=669), var smertefrie efter 2 timer, sammenlignet med 10.9% i placebogruppen.

For ubrogepant var der også 21.2%, der var smertefrie efter 2 timer, mens placebo gav denne virkning på 11.8 %.

Så der er formentlig ca. 10% af alle migrænikere, som får en reel virkning af disse to nye gepant’er.

Det lyder ikke af så meget, men for de heldige, er det jo fint!

Der er selvfølgelig meget, man endnu ikke ved om disse nye mediciner. Men lægerne spekulerer nu på, at de måske har en langvarig virkning, fordi de små molekyler nedbrydes langsomt i kroppen.

Måske er det ønsketænkning, at en enkelt eller få piller har en virkning i lang tid (halve eller hele år), men umiddelbart lyder det jo som migrænikernes endelige redning fra smerter, sygedage, arbejdsløshed, kontanthjælp og meget mere.

Vi ved ikke ret meget om langtids-bivirkningerne af disse mediciner. En varig hæmning af CGRP, som er et af kroppens naturlige signalstoffer, kan have virkninger, som ikke kun er af det gode, og som ikke dukker op førend efter nogen tid.

Så intet er endnu sikkert.

Men spændende er det!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial