Straf ikke budbringeren!

Lederen af Cochrane Insituttet her i landet, Peter Gøtzsche er blevet fritstillet af Rigshospitalet tirsdag d. 6. november 2018, skriver bl.a. Jyllandsposten d. 10.november 2018.

Peter Gøtzsche er kendt for bl.a. at være kritisk overfor unødig behandling med psykofarmaka. Lægemiddelindustrien er ikke glad for hans noget provokerende udtalelser.

Det virker helt utidssvarende at fyre den person, som eksponerer, at den nuværende brug af psykofarmaka dels giver unødige udgifter til medicin, og samtidig giver patienterne en masse gener og ubehag (heriblandt øget selvmords-tendens).

4000 læger fra hele verden har underskrevet et protestbrev til Sundhedsministeren https://www.ipetitions.com/…/letter-to-danish-minister-of-h…

Nåh – og hvad så, tænker du måske. Dette handler ikke om migræne. Men jo, det gør det. Ligesom det handler om behandlingen af en lang række andre sygdomme, hvor ‘andre interesser end patienternes’ afgør, hvordan vi skal behandles.

Jeg har lidt af migræne i 65 år, og er glad for mine triptaner. Men det afholder mig ikke fra at være kritisk overfor den håndfaste grænse på 9 triptandage om måneden og det mekanistiske tilbud om forebyggende medicin (stort set fastlåst rækkefølge af betablokker, efterfulgt af epilepsimedicin, efterfulgt af antidepressiv medicin), hvis man har brug for triptaner mere end 9 dage om måneden.

Gøtzsche har talt ud fra en meget synlig stilling i sundhedsvæsenet, og han har (haft) adgang til data, som almindelige borgere ikke kan se, så hans dokumentation er bedre, end hvad en patientforening kan skaffe.

Migræne danmark er en forening ledet af migrænikere, med begrænsede ressourcer og begrænset adgang til sundhedsdata, så vi har langt fra den slagkraft og slet ikke adgang til de samme data, som lederen af Cohcrane Instituttet har. Men af og til bliver vi hørt.

Er budskabet fra Rigshospitalet, at det kun er frivillige (dvs. personer uden for sundhedsvæsenets lønningslister) som kan være kritiske?

Er Danmark virkelig så lille et land, at der ikke er plads til en debat om f.eks. behandling med psykofarmaka? Eller for den sags skyld, den magiske grænse på maks 9 triptandage om måneden.

Migræne danmark har flere gange peget på at de faste grænser for brug af f.eks. triptaner er uden dokumentation, og at vi (migrænikere) varierer genetisk, så vi ikke alle er lige udsat for at udvikle medicinoverforbrugshovedpine. Ligesom vi har forklaret, at nogle af os får stærke bivirkninger af nogle af de forebyggende midler, fordi nogle af os nedbryder medicinen langsommere end forventet.

På disse punkter er vi endnu ikke blevet hørt af vores behandlere. Men vi har fået sat fødevarer på listen over triggere, og vi fik prisen på triptaner med udløbet patent til at falde.

Trist at det danske sundhedsvæsen ikke værdsætter de kritiske (og nok også provokerende) røster, som ville gavne statskassen og et meget stort antal patienter.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial