Er et migræneanfald virkelig så slemt, at vi siger nej tak til alkohol

Ja – det ser det ud til, når jeg snakker med migrænikerne!  Og nogle dropper derfor helt de alkoholiske drikke.

Men en hollandsk artikel i European Journal of Neurology fra december 2018 fik mig op fra sofahjørnet!

Det er nemlig lige før jeg bliver fornærmet på alle migrænikeres vegne! Vi lader os forlede af snak om at alkohol udløser migræne, siger den nye hollandske undersøgelse.  

https://drinks-dvq6ncf.netdna-ssl.com/wordpress/wp-content/uploads/2017/07/redwine.jpg

Forskerne spurgte 2.197 migrænikere om de drak alkohol. 1.547 af dem oplyste at de havde drukket alkohol indenfor de seneste 3 måneder. Det var så dem, forskerne koncentrerede sig om at spørge om deres alkoholvaner.

Hver tredje af de alkohol-drikkende migræniker mente, at de fik migræne af alkoholiske drikke. Rødvin var topscoreren.

“Alcoholic beverages are reported by 35,6% of [migraine] patients as a trigger for attacks. Red wine is indicated as the most common trigger among the alcoholic beverages,”

Efter en del detaljer kommer forskerne så med denne påstand: Der er ikke rigtigt nogle data fra forsøg, hvor migrænikere drikker alkohol, som understøtter dette. Men forskerne foreslår, at det nok er fordi migrænikernes følsomhed overfor alkohol varierer med tiden.

“Low consistency of provocation suggests that alcoholic beverages acting as singular migraine trigger is insufficient and may depend on a fluctuating trigger threshold. “

Og i de afsluttende sætninger kommer så, at migrænikere i stort tal afstår fra at drikke alkohol, fordi de MENER det udløser migræne.

“Our results illustrate that alcoholic beverages are frequently recognized as migraine trigger factors and have a substantial effect on alcohol consumption behavior.”

Alkohol er ikke en livsnødvendighed

Måske er jeg særligt følsom overfor mere eller mindre direkte påstande om at migrænikere er naive. Det er vi ikke! Men vi bryder os ikke om at have unødige migræneanfald. Derfor udelader vi en række af livets goder. Ikke fordi nogen fortæller, at det kan give migræne. Men af bitter erfaring.

Det er især migrænikere med mere end 4 migrænedage om måneden, som dropper alkoholen. Mange afstår helt og aldeles – det er sikrest!

Men jeg forstår til fulde, at mange migrænikere nok hellere vil undvære alkohol end at ramle ind i migræneanfald efter festlige lejligheder.

Ser man grundigt på data i artiklen, viser det sig, at det er migrænikere med mere end 4 migrænedage om måneden, som har tendens til at droppe alkoholen (den blå linje i grafen går stejlt ned mellem ‘”1 til 4 migrænedage” og “mere end 4 migrænedage”). Det forekommer mig at være helt som forventet og yderst fornuftigt for den enkelte migræniker, der har lidt for mange migrænedage.

Alkohol er ikke en livsnødvendighed. Så nogle af os siger nej tak, for at sikre, at det i hvert fald ikke er alkoholen, som udløser det næste migræneanfald.

Alkohol er ikke en livsnødvendighed. Så nogle af os siger nej tak, for at sikre, at det i hvert fald ikke er alkoholen, som udløser det næste migræneanfald.

Der er penge i både alkohol og medicin

Det virker billigt, synes jeg, at bygge den egentlige konklusion (det som læserne nok bedst husker) på en spørgeskema-undersøgelse sammenholdt med andre forskeres (manipulerede?) forsøg med at (undgå at) udløse migræneanfald af diverse typer alkoholiske drikke.

Vi skal til slut huske på, at vin og spiritus-industrien er stor og gerne vil have, at alle (også migrænikerne) skal synes godt om deres produkter.

Tilsvarende må det være oplagt for en producent af migrænemedicin, at en øgning af alkohol-forbruget blandt migrænikere kunne øge salget af triptaner.

En af forfatterne til den hollandske artikel er knyttet til Pfizer (medicinalfirma med migrænemedicin som meget stort emne).

One Reply to “Er et migræneanfald virkelig så slemt, at vi siger nej tak til alkohol”

  1. Hej,

    Dette er den første kommentar til min nye blog. Jeg vil såmænd bare sige velkommen, og at jeg håber rigtigt mange vil skrive kommentarer til mine tekster.

Lukket for kommentarer.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial