Ros, tal op, og blæs på konsekvenserne

Premierminister Theresa May gør det. Novartis, som producerer den nye forebyggende medicin Aimovig, gør det. Alle større firmaer, som gerne vil have gode aktiekurser, gør det sikkert også. De fortæller i medier og på alle ledige pladser på internettet, hvor fantastisk godt det går.

Det stiver aktiekurserne af, giver – måske – mersalg, og øger kundernes forventninger. Men øger så også skuffelserne, når vi, vælgerne, kunderne, forbrugerne, patienterne, oplever, at det var lutter varm luft, og at virkeligheden ikke svarer til de talte (eller på nettet skrevne) ord.

Medicinrådet har, efter aftale med AMGROS som forhandler priserne på ny medicin, anbefalet, at lægerne på de danske hospitaler (med ekspertise i kronisk migræne) kan udskrive Aimovig, den første af de nye CGRP-hæmmere. Et stort antal migrænikere med kronisk migræne har dermed sat næsen op efter at kunne prøve den nye vidunder-medicin. Jo, med den betingelse, at de har prøvet mindst 2 forebyggende midler uden held. Rimeligt nok. Super-dyr medicin skal reserveres til de hårdest ramte. Det tror jeg vi alle er enige om.

Men alle løfterne og forudsigelserne om at nu, NU kommer den længe ventede fantastiske medicin, er indtil videre blevet til varm luft. Ikke fordi virkningen er mindre end forventet. Men fordi hospitalerne ikke kan få medicinen hjem!

Medicinrådets anbefaling kom 10. april. 4 uger senere er der ingen, som har fået mulighed for at få det med længsel ventede lille stik. Lægerne taler om efter sommerferien…

Premierminister May har lovet Storbritannien at de skal forlade EU. Udsættelserne kommer på stribe, og intet sker. Måske er det ikke så skidt.

Men skidt er det, når tusindvis af kroniske migrænikere, som har en livskvalitet på ikke-ret-meget, ikke kan få den medicin, som foromtalerne lover, vil give dem et godt liv.

Ærlighed er en dyd, som åbenbart har mistet sin værdi. Bankerne vasker helt sort, politikerne (også de danske) lover i øst og vest, og aflyser så deres løfter, og den videnskab, som vores sundhedsvæsen bygger på, er fuld af såkaldte videnskabelige artikler, som er købt og betalt af medicinalfirmaerne med klart sigte på at hæve aktiekursen. Det er dokumenteret mange gange, at forsøg med en eller flere forfattere, som er betalt af et medicinalfirma, får ‘bedre’ resultater, end de tilsvarende forsøg udført af neutrale forskere

Google lover nu at sætte røde mærker på fake news. De røde mærker kunne være en maj-kat. Men hvis den manglende levering af den lovede medicin er en aprilsnar, vidner det om, at nogen i det danske sundheds-system har en meget syg form for humor.

Patienter satser alle deres forventninger og al deres optimisme på den næste medicin. Og så kommer den ikke!

En rigtig dårlig sag.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial